Dobrodošli v Kranju
t: +00386 4 2380 450, +00386 40 664 015; e: tic@tourism-kranj.si
Delovni čas: pon. - sob., 8.00 - 19.00, ned. in prazniki 9.00 - 18.00

Prešernov smenj


 

Prešernov smenj bo tokrat že dvanajsto leto zapored oživil spomin na 19. stoletje in našega največjega pesnika. Iz skromnih začetkov in ob izjemnem trudu tako entuziastov kot organizatorjev se je uvrstil med najbolj prepoznane dogodke ob kulturnem prazniku in privablja v stari Kranj obiskovalce ne le iz vse Slovenije, temveč tudi tujine. Prireditev se je zaradi pravilnega koncepta uvrstila v finale za izbor Evropske de-stinacije odličnosti 2008, s tem pa so ji priznanje dali tudi priznani strokovnjaki. Že nekaj let lahko govorimo o presežkih tako po številu nastopajočih kot obiskovalcev, ki na ta dan v Kranju doživijo čas dr. Franceta Prešerna. Da prireditev postaja eden izmed osrednjih dogodkov ob kulturnem prazniku, potrjujejo tudi obiski najvišjih predstavnikov države. Letošnji Prešernov smenj bo slovesno odprla predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek.
Nostalgijo iz »Prešernovih časov« bomo tudi letos obujali s kulturnim programom, festivalom lajnarjev, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, vožnjo s kočijami za obiskovalce, ponudbo domače obrti na več kot sto stojnicah, sejmom starin ter tradicionalnimi recitacijami Prešernovih pesmi. Obiskovalci bodo natisnili cenzurirano Zdravljico, si ogledali predstavitev starih obrti in poizkusili jedi, ob katerih so uživali tudi v času dr. Franceta Prešerna. Dogodek soustvarjamo s številnimi folklornimi skupinami in  kulturnimi društvi iz vse Slovenije, z Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem in drugimi skrbniki etnološke dediščine.
Osrednje prizorišče pred Prešernovim gledališčem bo namenjeno pevskim zborom in  recitalom, tokrat tudi v tujih jezikih v interpretaciji v Kranju živečih tujcev, prisluhnili pa bomo tudi Andreju Rozmanu Rozi in Boštjanu Gorencu Pižami. Glavni trg bo tudi letos namenjen folklornim nastopom in ljudski glasbi s sklepnim koncertom skupine Katalena.
Letošnja prireditev bo zaznamovala tudi  200 obletnica rojstva Kranjčana Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo. Dogajanje v vseh kotičkih starega Kranja z odprtimi vrati kulturnih hramov pa bomo  obogatili s srečanjem z letošnjimi Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj.
Za obiskovalce prireditve bodo poskrbeli tudi kranjski gostinci s posebnimi kulinaričnimi dobrotami, praznovanju pa se pridružijo tudi mnogi trgovci z odprtimi vrati. Obiskovalce vabimo, da stopijo skozi vrata muzejev, gledališča in knjižnice ter s strokovno vodenim ogledom doživijo kulturni utrip mesta, podrobnejši program pa si lahko ogledate v tej posebni izdaji.
Program bo tudi tokrat potekal ves dan, zato ga izkoristite. Vse to je vsekakor dober razlog, da se 8. februarja srečamo v Kranju.
 

Fotogalerija 2010

Fotogalerija 2011

Fotogalerija 2012

 

 

Časopis - programski list 2014
  


  • Natisnite 
Copyright 2010 Zavod za turizem Kranj. Vse pravice pridržane. | Zasebnost in piškotki | Lytee CMS | Impresum | Produkcija: Dspot